Okurky trháme až před přípravou salátu. Koupené okurky uchováme vždy v chladu a ve tmě. Nejlepší jsou okurky štíhlé, pevné, s menším obsahem semen. Před loupáním je omyjeme. Při loupání ochutnáme, nejsou-li hořké. Často bývají hořké jen konce. Skleníkové okurky, pokud mají tenkou slupku, jen pečlivě omyjeme a neloupeme. Okurky nakrouháme na plátky nebo na hrubo. Vodu s citronovou šťávou (octem) trochu osolíme, okořeníme a přisladíme. Dáváme-li česnek utřený se solí, pak zálivku nesolíme. Zálivky dáváme jen tolik, aby se spotřebovala se salátem. Místo salátové zálivky můžeme použít osolené kysané mléko nebo kysanou smetanu. Pro chut' lze přidat i kopr, pažitku nebo mladou nať cibule. Okurkový salát můžeme také kombinovat s rajčaty, ředkvičkami nebo s hlávkovým salátem.