Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme 60g rozpuštěného másla, mouku smíchanou s prdopeč, 4 lžíce vaječného koňaku a dle potřeby přilijeme mléko a vypracujeme hladké těsto. Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní nalijeme. Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřince a každou půlku nařízneme na několik plátků, tak aby zůstaly spojené. Na pánvi rozpustíme zbylé máslo (60g), přidáme hrušky, cukr a citronovou šťávu a asi 5 minut podusíme . Pak hrušky přendáme na síto, necháme okapat a rozložíme na těsto. V mírně předehřáté troubě zvolna pečeme asi 20 minut. Potřeme šťávou, ve které jsme hrušky dusili a pečeme ještě dalších 5 minut. Do zbylé šťávy nalijeme 100ml vaječného koňaku, přivedeme k varu a zahustíme solmylem. Upečený koláč přelijeme omáčkou z vaječného koňaku. TIP: Hrušky můžeme zapékat i jednotlivě v mističkách.