V kastrolu přivedeme do varu mléko a necháme v něm rozpustit máslo, za stálého míchání přidáváme krupici a mícháme dokud se na dně neudělá bílý povlak a necháme 10 minut odstát. Zvlášť vyšleháme celé vejce se žloutkem a 50g jemně mletých ořechů, přidáme do vlažného těsta. Celkem řidší (tedy, ne moc tuhé) těsto ochutíme solí a špetičkou mletého pepře, propracujeme a necháme v chladu hodinu odpočinout. Mezitím rozehřejeme v malém rendlíku máslo s hnědým cukrem, a hned jak se mícháním spojí, přidáme vidličkou rozmačkané ostružiny a krátce podusíme. Ze zchladlého a ztuhlého těsta uděláme 16 stejně velkých knedlíčků, průběžně je dáváme do vroucí vody a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Uvařené a zcezené knedlíčky rozdělíme na talíře, přelijeme ostružinovou omáčkou, posypeme piškotovou strouhankou a sekanými ořechy, nakonec ozdobíme celými ostružinami.