Do misky nalijeme 0,7 dl vlažné vody, najemno do ní rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, promícháme, přimícháme 3 lžíce mouky a kvásek necháme na teplém místě vykynout asi 15 minut.
Drcené ořechy lehce opražíme za stálého míchání na másle. Odstavíme je z ohně a do ne úplně horkých, ale ještě dost teplých ořechů vmícháme česnek nakrájený na jemné plátky a nasekaný tymián.
Do velké mísy prosejeme zbylou mouku a promícháme ji se solí. V mouce uděláme malý důlek, nalijeme do něj vzešlý kvásek a zbylou vodu smíchanou se smetanou. Vše promícháme a těsto důkladně propracujeme rukama asi 10 minut, dokud není hladké a pružné.
Ořechy s česnekem zapracujeme do připraveného těsta, zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto by mělo nejméně zdvojnásobit svůj objem.
Pak těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál a krátce prohněteme. Vytvarujeme z něj bochník, přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení a necháme ho ještě 20 minut kynout. Pak bochník potřeme slanou vodou a vložíme ho do trouby vyhřáté na 220 °C. Po 10 - 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a chléb dopečeme ještě dalších 45 - 50 minut.