Staňte se našimi fanoušky na:

Oříškovo-karamelový dort

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
24× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

KORPUS: 5 vajec, 140g cukru krupice, 180g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje NÁPLŇ: 500ml mléka, 2 sáčky vanilkové pudinku, 250g másla, 120g cukru, 50g strouhaných lískových oříšků KARAMEL: 500g cukru krystal, 500ml smetany na šlehání POLEVA: 25g želatiny a zbylý karamel ZDOBENÍ: 50g sekaných lískových oříšků a můžeme přidat dandované nebo sušené ovoce Vejce s cukrem rozmícháme v horké vodní lázni a v misce ušleháme do husté pěny. Vmícháme mouku a olej a vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme asi 45 mibnut při teplotě 160°, upečený korpus necháme vychladnout, vyjmeme z formy a vodorovně rozkrojíme na 3 pláty. Z cukru připravíme karamel, vlijeme do něj horkou smetanu, povaříme a pak odstavíme. Uvaříme pudink, necháme ho vychladnout a šlehačem do něj vpravíme kousky másla a šleháme až do hladkého krému. Spodní díl korpusu potřeme 1/3 karamelu, posypeme strouhanými oříšky, potřeme 1/2 krému a přiklopíme druhou částí korpusu. Ten pomažeme zbylým krémem a druhou třetinou karamelu. Přiklopíme poslední díl korpusu a v lednici necháme ztuhnout. Do zahřátého zbytku karamelu přilijeme horké mléko s rozpuštěnou želatinou a takto zhotovenou polevou přelijeme ztuhlý dort. Posypeme sekanými oříšky a případně jěště kandovaným ovocem. KARAMEL - PŘÍPRAVA Kastrol postavíme na plotýnku rozpálenou na nejvyšší stupeň a vsypeme cukr. Aby se cukr rovnoměrně zahříval, musíme ho neustále míchat. Jakmile dosáhne správné teploty (více než 200 stupňů), začíná se tavit a dostává typickou chuť. Cukr musíme míchat tak dlouho, až se úplně roztaví. Pokud má být karamel použit na moučníky, tak potřebujeme, aby měl světle hnědou barvu. Když se nám cukrový sirup náhodou zabarví do červenohněda, kastrol rychle odstavíme ze zdroje tepla. Opatrně přidáme několik lžic vody (podle množství cukru - na 100g 2 lžíce - pozor, voda začne stříkat!) a kastrol opět postavíme na plotýnku a ještě 1 minutu za stálého míchání povaříme. Poté necháme zcela vychladnout. Přidáním vody se proces karamelizace zastavil a karamel zůstane tekutý. Pro karamelový krém vmícháme 400 g smetany a necháme zhoustnout.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

fifa.26|24. června 2013
Mě přijde škoda ho sníst ... NÁDHERNÝ Odpovědět
Michaela Vavrlová|15. května 2013
vypadá krásně Odpovědět
janka.porubanova|25. března 2013
krasny Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!