KOMPOT Ostružiny nasypeme do sklenic a zalijeme cukerným roztokem a po uzavření sterilujeme 20 minut při 85 oC. Na 1 l ovoce se dává 500 gr cukru, ale já dávám méně, cukrem je lépe šetřit a nepřeslazovat. Nebo jen prosypeme ostružiny cukrem bez nálevu, sami pustí šťávu a jsou chutnější. Sterilujeme stejným způsobem. DŽEM Ostružiny mírně rozvaříme a necháme vychladnout. Pak propasírujeme přes cedník. Vzniklou šťávu odměříme a dále postupujeme podle návodu na Gelfixu, želírovacím cukru …. (prostředky na výrobu marmelád a džemů). Také je možné nahradit polovinu ostružin plody černého bezu. Marmeláda je stejně dobrá a kvalitní. SIRUP 1. Z plodů vylisujeme šťávu a na tři díly šťávy přidáme 1 díl vody. Pak zahřejeme na 80 oC. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou a mícháme do rozpuštění cukru. Na l l šťávy dáme 1,5 kg cukru a 6 gr kyseliny citrónové. SIRUP 2. 3 l ovoce dáme do hrnce (kamenina, nerez). Převaříme 2 l vody a teplou vodou zalijeme. Přidáme 40 gr kyseliny citrónové a necháme stát na chladném místě 24 hodin. Pak šťávu slijeme přes cedník, přidáme 2,5 kg cukru a 1 sáček kyseliny sorbové. Mícháme do rozpuštění cukru. Pak šťávu přecedíme a slijeme do lahví.