Z části mléka, lžíce mouky, lžíce cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek. Do mísy dáme hrubou mouku, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali vejce. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme těsto, které necháme dobře vykynout. Pomoučněnou lžící vykraujujeme kousky těsta. Poté z těchto kousků vytvarujeme malé placičky, které naplníme povidly, zavařeninou nebo ovocem. Dobře je sbalíme, aby se při vaření neotevřely a náplň nevytekla. Knedlíky vaříme v osolené vodě přikryté 5 minut. Uvařené vyjmeme z vody a roztrhneme vidličkou, aby z nich unikla pára. Kynuté knedlíky podáváme posypané mletým mákem, skořicovým cukrem, strouhaným tvrdým tvarohem, osmaženou strouhankou apod., posypeme je cukrem a poléváme máslem.