ROSOL 1kg bílého rybízu, 1kg angreštu, sáček gelfixu extra 2:1, 1/2kg krupicového cukru, případně šťáva z 1 citronu Rybíz a angrešt umeleme na masovém strojku, a dáme do cedníku s plátěnou utěrkou, necháme vykapat šťávu (získáme asi 1l). Nalijeme ji do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Gelfix smícháme se 2 lžícemi cukru, vmícháme do šťávy a minutu povaříme. Přisypeme zbytek cukru a vaříme ještě asi 5 minut. Pokud vznikne pěna, odebereme ji. Nakonec zkontrolujeme hustotu - kápneme trošku rosolu na talířek a pokud je příliš řídký přidáme do hrnce citronovou šťávu a rosol povaříme ještě asi 5 minut. Horkým rosolem naplníme (až po okraj) vymyté sklenice, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, necháme stát cca 5 minut. V polovině varu můžeme do rosolu vhodit několik celých bobulí angreštu nebo rybízu na ozdobu. NEPEČENÝ DORT S ROSOLEM 2 bal. dětských piškotů, 3 malé kelímky zakysané smetany, 3 bal. vanilkového cukru, čerstvé nebo kompotované ovoce, šlehačka Dortovou formu vyložíme alobalem a dno poklademe piškoty. Potřeme zakysanou smetanou smíchanou s jedním balíčkem vanilkového cukru. Stejným způsobem uděláme tři vrstvy. Povrch poklademe ovocem a zalijeme prochladlým ovocným rosolem. Necháme do druhého dne ztuhnout a pak ozdobíme šlehačkou.