900g čerstvého nebo kompotového ovoce )broskve, víno, rybíz, jablka,třešně,meruňka a pod.), moučkový cukr, 50g mandlí, 30g rozinek, 2 lžíce vodky nebo brandy. Očištěné čerstvé ovoce pokrájíme na vhodně velké kousky,posypeme cukrem,pokapeme lihovinou (okapané kompot.ovoce nesladíme, jen pokapeme lihovinou) a necháme v chladničce proležet. Loupané mandle pokrájíme na kousky, přebrané a propláchnuté rozinky necháme okapat. Ovoce, mandle a rozinky urovnáme do šesti skleněných pohárů,zalijeme je želé a necháme v chladu ztuhnout. ŽELÉ: 1/2 l bílého vína (nebo 1/4 l vína a 1/4 l nálevu z kompotu),15g želatiny, cukr krupice, citronová šťáva Víno (nebo směs) osladíme podle chuti, část rozmícháme se želatinou a necháme asi 20 minut bobtnat. Zbytek vína (směsi) hřejeme na 60°, sejmeme z plotýnky, vmícháme želatinu a podle chuti přikyselíme citronovou šťávou.