Cukrovou řepu omyjeme, oškrábeme škrabkou. Budeme potřebovat asi 1/4 menší řepy. Do tlakového hrnce nakrájíme řepu, zalijeme vodou a vaříme cca 25-30 minut. Vychladlou řepu necháme okapat a nastrouháme najemno. Z vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, 4 lžíce cukru, sůl, 2 lžíce rumu, 5 lžic oleje, 1 vejce, 1 hrst máku (což může odpovídat 4 lžícím), nastrouhanou řepu, přilijeme kvásek a zpracujeme těsto. Pokud by se moc lepilo, přidáme mouku. Těsto necháme na teplém místě vykynout. Z těsta odkrajujeme lžící kousky, z kterých vytvarujeme bochánky nebo tvoříme buchty, do kterých balíme lžičku povidel. Tvary dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo folií nebo skládáme do pekáčku, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě 170°C cca 20 minut.