Na korpus: 5 bílků, 100 g ml. cukru, 2-3-lžíce kakaa, 200 g mletých lískových nebo vlašských ořechů, tuk na potření Postup: 1. Z bílků ušleháme sníh, přidáme cukr a kakao, pak opatrně vmícháme ořechy. 2. Nachystáme si dva plechy, na ně položíme pečící papír a potřeme tukem. Na každý rozetřeme směs do kruhu o průměru asi 23 cm a pečeme v předehřáté troubě na 250°C asi 12 minut, maximálně 15 (je nutné hlídat). Ještě teplé placky sundáme z papíru a necháme úplně vychladnout. Na náplň: 5 žloutků, 100 g ml. cukru, 1 dl smetany na šlehání, 150 g hořké čokolády nalámané na kousky, 150 g másla, špetka soli, opražené mandlové lupínky na posypání Postup: 1. Nachystáme si "vodní lázeň" - do většího kastrolu nalijeme vodu a přivedeme k varu, do něj vložíme menší kastrol, do kterého dáme žloutky, cukr a smetanu. Stále mícháme, ale POZOR!! - směs NESMÍ SE VAŘIT!!! Mícháme tak dlouho, až směs zhoustne a za vařechou se dělá "cestička". 2. Pak přidáme čokoládu a sůl a mícháním ji necháme rozpustit. Nakonec postupně přimícháme máslo. Jakmile se rozpustí, kastrolek vyndáme z vody a směs necháme vychladnout a zhoustnout tak, aby se snadno roztírala. 3. Náplň rozetřeme na jednu část korpusu, přiklopíme druhou a posypeme opraženými mandlemi nebo jen pocukrujeme. Necháme několik hodin odležet. Vychutnejte si v dobré společnosti s příjemným partnerem, šálkem espresa a sklenkou koňaku.