Staňte se našimi fanoušky na:

Panýr (paneer) - čerstvý domácí sýr

Autor receptu: kyschu (69 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 10 min.
Speciální kritéria: Bezlepkové
Dětská strava
Nízkokalorické
Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
211× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Panýr je domácí sýr vyrobený z mléka a srážecího činidla, kterým je citrónová šťáva nebo jogurt. Mléko svaříme a v momentě varu pomalu přidáme citrónovou šťávu až se začne oddělovat hmota (panýr) od žlutavé tekutiny (syrovátky). Po úplném oddělení panýru od syrovátky ho slijeme přes sítko. Okapaný panýr vložíme do plátýnka, zabalený a zatížený ho necháme alespoň půl hodiny stát, aby z něj odtekla přebytečná syrovátka. Čím déle ho budeme lisovat, tím bude pevnější. Ztuhlý sýr pak nakrájíme na kostky a můžeme ho osmažit nebo dále neupravený použít na přípravu sabji, salátů atd. Nelisovaný panýr se může použít podobně jako tvaroh k přípravě pomazánek, sladkých i slaných náplní apod. Na přípravu panýru je nejlépe použít kvalitního kravského mléka přímo od chovatele. Zbylou syrovátku použijeme na přípravu lahodného a zdravého nápoje.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

E- |15. září 2013
dobrý Odpovědět
IVETULIATKO |30. srpna 2013
vyskúšame a potom dame vediet ako chutil ale už teraz viem že bude oblubeny bo my sme milovnici mlieka a vyrobkov s neho diki Odpovědět
svatava.adamova |19. července 2013
vyzkouším, je lepší varianta s citronem nebo s jogurtem? Děkuji Odpovědět
Sarka3 |3. července 2013
Jaká je přibližně výtěžnost z těch 2l mléka? Děkuji. Odpovědět
dree |21. června 2013
oblíbené Odpovědět
miri3 |16. června 2013
1*** Odpovědět
silvie.andrejkova |14. června 2013
zítra jdu koupit mlíko a hned vyzkouším:-) Odpovědět
dagmar.vrbicka |7. června 2013
hm už bych si dala Odpovědět
martinnatr |1. června 2013
super Odpovědět
Mona22 |1. června 2013
zkusím Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!