Ve velké pánvi se silným dnem smícháme při nízké teplotě máslo s olejem. Přidáme cibuli a cukr, osolíme a opepříme, promícháme. Na cibuli přitiskneme namočený kruh pečícího papíru a necháme smažit bez pokličky asi 40 minut. Občas promícháme, aby se cibule nepřipálila ke dnu - musí mít sytou zlatohnědou barvu.
Sundáme papír a přilijeme víno. Zvýšíme teplotu na střední a mícháme 5 minut, aby se cibule obalila omáčkou. Zasypeme moukou a další 2 minuty mícháme. Přidáme vývar a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a necháme mírně vařit pod pokličkou 30 minut. Podle potřeby dochutíme.
Mezitím naplno rozehřejeme gril. Polévku rozdělíme do čtyř misek a do každé vmícháme lžíci brandy. Topinky potřeme česnekem, vždy jednu dáme do misky a posypeme sýrem. Grilujeme 2-3 minuty, až sýr zezlátne a udělají se na něm bubliny. Ihned podáváme.