KORPUS: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 3 lžíce oleje, 30 g kakaa, 90 g polohrubé mouky. KRÉM: 3 balení smetany na šlehání, 300 g hořké čokolády. POLEVA: 200 g hořké čokolády, 6 lžic vody, 1 lžíce másla, 3 lžíce smetany ke šlehání. DÁLE: rum, 1 smetana na šlehání + ztužovač šlehačky. Poleva: Do smetany rozlámeme čokoládu, zahřejeme za stálého míchání a 1 minutu povaříme. Odstavíme, po částečném vychladnutí přelijeme do šlehací mísy a necháme do druhého dne vychladnout v ledničce. Těsto: Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Zašleháme žloutky, olej a nakonec zlehka vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem, práškem do pečiva a špetkou soli. Těsto urovnáme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (průměr 22 cm) a pečeme při 170°C asi 30 minut. Necháme vychladnout. Vychladlý korpus vyjmeme z formy (napřed objedeme dort po obvodu ostrým nožem, abychom ho uvolnili). Korpus vrátíme do formy, pokapeme ho rumem a formu opět uzavřeme. Ztuhlý krém z ledničky ušleháme elektrickým šlehačem a naneseme na korpus. Uhladíme do roviny a dort uložíme do ledničky. Poleva: 200 g čokolády na vaření rozlámeme do hrnce do vodní lázně. Přidáme 6 lžic vody a na velmi mírném ohni za občasného míchání rozpustíme. Přidáme máslo a znovu mícháme, až se vše spojí. Nakonec vmícháme smetanu a umícháme hladkou polevu. Korpus vyjmeme z formy a položíme na kovovou mřížku. Polevu necháme vychladnout. Vlažnou hustou polevu nalijeme na dort a nožem ji rozetřeme na povrch i boky dortu. Necháme ztuhnout a pak dort opatrně přeneseme na podnos. Po úplném zaschnutí polevy dort ozdobíme šlehačkou.