Slavnostní recept pro 10 osob: Odblaněné maso prošpikujeme klínky slaniny, po colé délce pomažeme hořčicí a pokapeme olejem, pak necháme v chladu odležet do druhého dne. Potom maso ze všech stran opečeme na oleji, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Maso vyndáme z oleje a ve výpeku necháme zpěnit cibuli s česnekem, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu (mrkev,celer,petržel). Společně orestujeme a na tento základ položíme opečené maso. Osolíme, opepříme, okořeníme vegetou, podlijeme červeným vínem a dusíme zvolna pod pokličkou až do dokonalého změknutí masa (cca 2 hodiny). Během dušení k masu přidáme všechno koření a podle potřeby doléváme vodu. V polovině dušení přidáme k masu rajský protlak, sušené švestky, na čtvrtky nakrájené fíky a jablko. Měkké maso vyndáme z hrnce a omáčku propasírujeme nebo promixujeme ponorným mixérem (několik švestek si necháme stranou na ozdobu). Maso nakrájíme na plátky a vrátíme ho zpět do omáčky, tu před podáváním prohřejeme a chuť doladíme skleničkou dezertního vína (nějaké hodně sladké, ale nedoslazované, přírodní). Vhodná příloha jsou teplé bramborové noky. Rada: V Chorvatsku se do omáčky dávala sklenka dezertního vína Prošek. Ovšem od loňska má tato značka problém s názvem (EU opět zaúřadovala). 1 porce = 720 kcal - T 51 - S 24 - CH 131