Omytou a osušenou husu zevnitř i zvenčí potřeme solí a pepřem. Husí vnitřnosti a jablka nakrájíme na kostky, vnitřnosti opečeme na oleji. Majoránku nasekáme a připravené přísady smícháme, dochutíme solí a pepřem, směsí naplníme husu. Otvor sepneme párátky a pevně ovineme kuchyňskou nití. Kořenovou zeleninu na krájíme na větší kostky, pak ji s husou dáme do pekáče a pečeme při vysoké teplotě asi 2,5 hodiny, po 30 minutách přilijeme asi 1/2 l vody. Během pečení husu poléváme šťávou. Kapustu nakrájíme na špalíčky a v osolené vodě 15 minut povaříme. Husu vyndáme z pekáče, z výpeku sebereme tuk a šťávu přelijeme přes sítko. Přidáme červené víno, smetanu a 1/8 l vody a povaříme, pak zahustíme omáčku jíškou a dochutíme solí a pepřem. Kapustu namočíme v horkém tuku a oříšky nasucho opražíme. Přidáme k nim brusinky a rozdělíme na kapustu. Zeleninu a husu naservírujeme na mísu.