Husu zevnitř i zvenčí důkladně nasolíme a opepříme, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, sušené houby namočíme do 200ml studené vody, necháme okapat (vodu zachytíme) a nahrubo rozkrájíme. Všechno smícháme, osolíme, opepříme a směsí naplníme husu - otvor pevně sešijeme, křídla a stehna svážeme a pečeme v horké troubě cca 3 hodiny. Podléváme vodou, později přeléváme vypečenou šťávou a tuk odebíráme. Mrkev nakrájíme na kolečka a 15 minut povaříme ve 1/4l osolené vody. Žampiony rozpůlíme a asi 5 minut opékáme v horkém tuku, osolíme a opepříme, zředíme vodou z hub i z mrkve, smetanou a drůbežím vývarem; 2 minuty vaříme při vyšší teplotě. Přimícháme jíšku a krátce povaříme, pak přidáme mrkev, dochutíme solí, pepřem a medem. Husu naporcujeme a podáváme se zeleninou, houbami a nádivkou, nakonec posypeme majoránkou (nebo ozdobíme snítkou čerstvé).