Vyzrálou husu pořádně omyjeme a osušíme. Pak ji přiměřeně osolíme po povrchu i zevnitř. Necháme v chladu odležet 12 hodin. Po 12 hodinách omyjeme husičku od soli mlékem a dáme ji do pekáče. Vevnitř husičku posypeme kmínem a drcenou majoránkou nebo použijeme několik celých čerstvých větviček. Následně do husičky vložíme dvě zralá sladká jablíčka, udělají nádhernou chuť a vůni. Na povrchu husí kůži v tučných partiích co kousek od sebe napícháme nožem, aby snáze pustila sádlo. Posypeme ji pořádně kmínem a podlijeme vývarem téměř do jedné čtvrtiny pekáče. Pekáč vložíme do předem rozehřáté trouby. Pečeme při 200 °C 3 - 4 hodiny, pravidelně odléváme vytopené sádlo. Husičku hlídáme a stabilně ji poléváme výpekem, abychom ji nepřipálili. Uděláme krásnou zlatohnědou barvu s křupavou kůrčičkou. Obvykle počítáme na 1 kg husy 1 hodinu pečení. Nespěcháme. Čím déle a při menší teplotě okolo 170 - 180°C husičku pečeme, tím je masíčko křehčí a jemnější. Starší a zkušené hospodyně husu běžně pečou 6 - 8 hodin, masíčko se pak jen rozplývá... Když je husička mladá, tato doba se úměrně sníží. Husu podáváme klasicky - s domácím knedlíkem a dušeným zelím. Ještě malá připomínka ohledně dušeného zelí. Můžeme připravovat jak bílé, tak červené zelí. Nikdy je neochucujme octem, je pak takové -drsné- . V případě dušení zelíčka bílého je dochutíme bílým vínem, u červeného zelí použijeme víno červené. Je pak mnohem chutnější, sama jsem se o tom vícekráte přesvědčila, - a tím pádem i mnoho mých spolustolovníků. Rozdíl poznáte po prvních soustech... Přeji Vám dobrou chuť !