Nejdříve si předehřejeme troubu na 220° C. Připravíme si kuře. Opatrně oddělíme kůži na prsou aby nám vznikly kapsy, kam budeme dávat náplň (je důležité, aby se kůže neroztrhla). V misce smícháme změkklé máslo, veškeré bylinky (tymián, bazalku, oregáno a petrželku), osolíme, opepříme, přidáme na malinké kostičky nakrájenou slaninu (asi 4 plátky si necháme bokem), z citrónu oloupáme kůru, nadrobno nasekáme a přidáme do směsi s máslem. Tímto ochuceným máslem vyplníme prostor mezi kůží a masem, trochu rozetřeme i v dutině kuřete. Uděláme zářezy do stehen a opět vetřeme máslo. Do dutiny kuřete dáme celý citrón a můžeme přidat ještě bylinky (čerstvé nebo sušené). Kuře dáme do pekáčku, povrch poklademe plátky slaniny a pečeme v předehřáté troubě. Během pečení můžeme ještě podlít vodou. Po 30 minutách ke kuřeti přidáme na kostky nakrájené předvařené nebo uvařené brambory a pečeme společně ještě 20 minut. Před podáváním citrón z kuřete vyhodíme. :-)