Staňte se našimi fanoušky na:

Pečený jahodový džem s mátou

Autor receptu: Kačka2 (70 receptů)

Já vím, já vím, další recept na jahodový džem. Ale tenhle má díky pečení jahod v troubě úplně jinou intenzivní chuť. Pečení pomůže i chuti ne zcela dozrálých jahod. (A taky je z tohohle džemu skvělé mojito.)

Množství: Na 8-10 skleniček o objemu 250 ml
Obtížnost: Snadné
Příprava: 30 min.
+ macerování přes noc

Vaření: 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Jahody rozložte řeznou stranou dolů na plech vyložený kvalitním pečicím papírem. Posypte 2 lžícemi cukru a pečte 15 minut, až začnou jahody trochu hnědnout.
  2. Vyjměte z trouby, dejte do skleněné nebo keramické nádoby, přimíchejte zbylý cukr, citronovou šťávu a mátu. Zakryjte a nechte přes noc macerovat v chladničce.
  3. Další den přeceďte šťávu do hrnce a přiveďte k varu. Vařte, až šťáva začne houstnout. Vmíchejte odložené jahody a znovu přiveďte k varu. Míchejte a sbírejte pěnu. Džem je hotový, když dáte trochu na studený talířek a projedete lžící – musí po ní zůstat cestička, jinak vařte ještě chvíli.
  4. Vypněte a nechte 5 minut stát. Pak rozdělte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a sterilujte oblíbeným způsobem. (Já steriluju v myčce na nejteplejší program.)

Něco navíc:

Tenhle džem výborně doplní sýry s modrou plísní na sýrovém prkénku.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!