Houby očistěte, kloboučky neloupejte, odkrojte třeně a povařte 10 minut ve slané vodě. Pak všechno přeceďte a nechte vychladnout. Do studené vody nasypte práškovou želatinu, promíchejte a nechte 30 minut bobtnat. Do druhé poloviny vody přidejte nabobtnalou želatinu a za stálého míchání rozpusťte. Pak mírně zahřejte (ne k varu!), přidejte ocet a cukr, roztok by měl být čirý. Na dno formy nalijte trochu mírně vychladlého želatinového roztoku a dejte do chladničky ztuhnout. Na ztuhlou vrstvu pak navrstvěte houby a zeleninu. Zalijte slabou vrstvou tekutého rosolu a zase nechte ztuhnout. Tak pokračujte až je forma plná. Rosol nechte úplně ztuhnout v chladničce (nemrazit!). Formu ponořte na chvilku do teplé vody, usnadníte vyklopení. +++ Do rosolu použijte hrášek, kukuřici, mrkev, petržel, celer i květák ve sladkokyselém nálevu.