Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme, případně oloupeme. Cibuli pokrájíme najemno, stroužky česneku nasekáme nadrobno. Rajčata rozčtvrtíme, zatímco cukety pokrájíme na plátky. Všechny papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme je na proužky. Pod tekoucí vodou opláchneme snítky bazalky, otřepeme vodou a otrháme lístečky. Ve vyšší pánvi rozpálíme olivový olej, na němž krátce podusíme nakrájenou cibulku a česnek. Po chvíli přisypeme do pánve i pokrájená rajčata, papriky a cukety a na silném ohni vše přibližně dvě minuty zprudka restujeme. Nakonec přidáme pokrájené vypeckované černé olivy a na prudším ohni zeleninovou směs znovu asi 10 minut dusíme. Mezitím si v dostatečném množství osolené vroucí vody uvaříme těstoviny "na skus", pak je scedíme, krátce propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Zeleninovou směs ještě podle chuti osolíme a opepříme tak, aby byla mírně pikantní. Nakonec promícháme těstoviny s horkou zeleninovou směsí, jednotlivé porce bohatě ozdobíme nasekanými lístky bazalky a podáváme.