Rajčata opláchneme, očistíme a nakrájíme na kousky. Česnek a cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Spolu s rajčaty je potom krátce, jen asi 5 minut, opékáme v horkém oleji. Sardelky také nakrájíme. Rajčata podlijeme vývarem, přidáme k nim rybičky, přikryjeme pokličkou a při mírné teplotě dusíme zhruba 1 a 1/2 hodiny. Cuketu, lilek a papriky také omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Všechny bylinky opereme a osušíme nebo vytřepeme dosucha. Rozmarýn a tymián pak přidáme do omáčky, kterou necháme v otevřeném hrnci zvolna zhoustnout do krémové konzistence. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Z omáčky vyjmeme tymián a rozmarýn. Potom do ní přimícháme bazalku, dále také cuketu, lilek, olivy i papriky a povaříme další tři minuty. Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem a cukrem. Uvařené scezené těstoviny pak promícháme s omáčkou. Vše naservírujeme na talíře, podáváme posypané sýrem.