Těstoviny vaříme na skus podle návodu na obalu, tedy zhruba 10 minut ve velkém hrnci s dostatečným množstvím osolené vody. Filé z lososa omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na velké kusy. Osolíme je a opepříme. V pánvi rozehřejeme rostlinný olej a kousky ryby na něm z obou stran opékáme. Poté je vyjmeme a odložíme stranou. V pánvi smícháme 250 ml vody, citronovou šťávu, bílé víno a smetanu a vše pomalu uvedeme do varu. Nakonec vmícháme hotovou jíšku a hruba 1 minutu vše povaříme. Ochutíme bylinkami, osolíme opepříme a také trochu přisladíme. Hotové těstoviny scedíme a necháme okapat v sítu. Kousky ryby vložíme do omáčky a asi 5 minut prohříváme pod bodem varu. Těstoviny rozdělíme na talíře a jednotlivé porce ozdobíme lístky bazalky, barevným pepřem, popřípadě kostkami rajčat.