Staňte se našimi fanoušky na:

Perníčky od tety Běty

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

SRDÍČKA 300g hladké mouky, 1 mandlový pudink, 1 prášek do pečiva, trochu ml. fenyklu - anýzu - ml. skořice - ml. hřebíčku - ml. nového koření, 1 vejce, 140g práškové cukru, 50g másla, 4 lžíce dobré černé kávy (např. Dadák nebo Frolík), jakákoliv bílá poleva na ozdobu Do mouky zamícháme pudinkový prášek, prášek do pečiva, anýz, mletý fenykl-skořici-nové koření-hřebíček, vše promícháme a prosejeme. V misce rozmícháme vejce s cukrem a mícháme asi 10 minut. Přidáme rozpuštěné vlažné máslo a ještě chvíli mícháme. S připravenou moukou a černou kávou vypracujeme těsto, které rozválíme na pomoučeném vále, vykrajujeme srdíčka a dáváme na vymaštěný plech. Pečeme pomalu v dobře vyhřáté troubě. Upečená srdíčka necháme vychladnout a ozdobíme bílou polevou. KOLÁČKY 280g hladké mouky, 180g práškového cukru, 1 lžíce tekutého medu, 1 lžička sody bikarbony, 1 lžička mleté skořice, 3 tlučené hřebíčky, 2 vejce, 1 žloutek, mandle nebo oříšky Prosátou mouku, cukr, med, sodu, skořici, hřebíček a vejce smícháme a necháme 2 hodiny odpočinout. Pak těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm a vykrajujeme malé koláčky. Dáme je na vymaštěný a moukou vysypaný plech, potřeme žloutkem, ozdobíme mandlí nebo oříškem a upečeme v mírně vyhřáté troubě. KOSTKY 300g medu, 250g polohrubé mouky, 150g strouhaného kokosu, 1 vejce, 100g másla, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky anýzu, čokoládová poleva, olej a mouka na plech Med nahřejeme, přidáme máslo, vejce a postupně i ostatní suroviny. Těsto vlijeme na olejem vymaštěný a moukou vysypaný plech, upečeme ve vyhřáté troubě. Studený perník nakrájíme na malé kostky a ty namáčíme v čokoládě. Kdo chce, může do těsta přidat rozinky nebo kostky nakonec posypat strouhaným kokosem. OZDOBY NA STROMEK 350g hladké mouky, 50g medu, 160g cukru, 2 vejce, 1 žloutek, strouhaná citronová kůra, 1 lžička tlučeného hřebíčku, mletá skořice, tlučené nové koření, 1 prášek do pečiva Z uvedených surovin zaděláme těsto, vyválíme na placku a vykrajujeme větší tvary k zavěšení na stromeček. Naskládáme je na plech, vyloženým vymaštěným a vysypaným alobalem. Přes noc necháme na plechu odpočinout a druhý den pečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova, hotové vychladlé perníky poléváme bílou polevou. Do vlhké polevy můžeme zamíchat kandované ovoce, oříšky nebo mandle a některé tvary můžeme slepovat zavařeninou nebo čokoládovou polevou, aby na stromečku byly oboustranné.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!