Všechny suroviny smícháme v míse na hladké těsto, mléko přidáváme podle potřeby, je možné, že budeme potřebovat menší nebo naopak větší množství, podle kvality mouky. Hotové těsto musí být husté tak akorát, aby se dalo lehce rozetřít na plech. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a těsto rozetřeme v rovnoměrné vrstvě. Pečeme ve středně rozehřáté troubě asi 30-40 minut. Hotový pečený perník vyjmeme z trouby a hned hustě propícháme po celém povrchu špejlí nebo silnější jehlou na špíz. Pak perník pokapeme medovinou tak, aby nám natekla do vzniklých dírek. Necháme vychladnout. Připravíme si polevu : 60 g medu, 1 lžíci medoviny, 1 lžíci kakaa a 40 g másla dáme do kastrůlku a opatrně rozmícháme na mírném ohni, až se vše spojí do hladké polevy. Vychladlý perník polijeme připravenou polevou a můžeme posypat sekanými mandlemi. Perník je dobré uzavřít do vhodné nádoby a nechat do druhého dne zvlhnout. Pak je ještě chutnější.