Pracovní postup:
- Vypracuje se těsto, rozválí se na tenčí plát - asi 3 mm. Válet se musí na cukru moučka, nemusí se potírat vejcem, peče se na pečícím papíru - jde krásně sloupnout a díl nepraskne - asi 7 min. na 200 °C (podle trouby).
- Díly se po vychladnutí můžou hned lepit polevou. Cukr na polevu musí být přesátý, aby neucpal pytlík, bílek se nešlehá, protože by pak hmota byla moc křehká, jen rozmícháme. Zakápne se citr. šťávou nebo octem. Cukru podle odhadu, hmota musí být lepivá, aby díly držely u sebe. Když je cukru moc, tak už zase nelepí a nejde zdobit, sáček se trhá. Vemte obyčejný igelitový sáček a ustřihněte růžek, vznikne malinká dírka. Lepší jsou pevnější sáčky.
- Rampouchy se dělají tak, že si na okraj střechy uděláte „bobek“ z hmoty a pak ho protáhnete.
Něco navíc:
Rozměry: Podložka 1ks 24×18 cm, boky 2ks 18×8 cm, střecha 2ks 22×10 cm, štít 2ks 12×8 cm, trojúhelník má strany 8,5×8,5×12 cm a nahoře svírají pravý úhel, dveře 1 ks 4×6,5 cm, okna 4 ks 2,5×3,5 cm. Komín těžko popíšu, tak si s ním poraďte ;)
Těsto je moc dobré a křehké, perníčky z něj jsou moc dobré a krásně voní.