Základní těsto na pěry i šlíšky připravíme ze stejných surovin. PĚRY Vychladlé oloupané brambory nastrouháme, přidáme mouku, krupici, prdopeč a trošku soli. Vypracujeme hustší těsto, které na pomoučeném vále hned vyválíme (těsto stáním řídne). Nakrájíme na čtverečky, plníme marmeládou podle své chuti nebo švestkovými povidly, okraje přitiskneme a vhodíme do vařící vody. Opatrně je nadzvedáváme, aby se nelepily ke dnu. Vaříme je asi 5 minut - dokud nevyplavou, pak je vytáhneme nejlépe děravou naběračkou a rozdělíme na talíře. Omastíme je a posypeme je podle chuti mákem, skořicí nebo strouhankou. ŠLÍŠKY U šlíšek uděláme těsto o trochu hustší než na pěry. Vyválíme rukou silnější váleček a odkrajujeme z něj kousky a ještě je rukou v mouce vytvarujeme. Vaříme asi 5 minut a jak vyplavou, hned je vyndáme a rozdělíme na talíře. Omastíme a posypeme nasucho opraženou strouhankou, smíchanou s cukrem a vanilkou, nebo mákem a cukrem (můžeme přidat švestkovou omáčku), nebo strouhaným perníkem. Můžeme je udělat i na slano, posypané jen opraženou strouhankou. PĚRY 2 1 celé vejce, 1 žloutek, asi 1 dl vody, hrubá mouka podle potřeby, hrušková povidla Nejdřív nožem, pak rukama vypracujeme těsto o něco řidší než na nudle. Vyválíme a rádlem nakrájíme čtverečky, plníme je hruškovými povidly a pak je přehneme do trojúhelníku. Šátečky pevně přitiskneme a hodíme do vřící vody. Hned jak vyplavou je ještě chvíli povaříme, pak vytáhneme a na talíři je omastíme máslem a posypeme ořechy nebo mákem. Jíme teplé, stáním tvrdnou.