SLADKÉ PEXESO 400g hl. mouky, 280g másla, 200g rybízové zavařeniny, 140g moučkového cukru, 80g mletých lískových ořechů, 2 žloutky, 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry, čokoládová poleva Z prosáté mouky, citronové kůry, cukru, změklých kousků másla, ořechů a žloutků připravíme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu rozležet. Těsto rozválíme přes mikroten na plát asi 2mm a vykrájíme z něj čtverečky 4x4 cm. Polovinu z nich vždy po dvou prokrájíme tvořítky, nejlépe zvířátek. Na plechy s pečícím papírem rozdělíme zvlášť vykrojené a nevykrojené kousky, pečeme dorůžova na 175°C. Plné čtverečky potíráme rybízovou zavařeninou a slepujeme s vykrojenými. Na plné čtverečky napíšeme štětečkem, namočeným v čokoládové polevě, "PEXESO". Můžeme zvolit i něco jiného než nápis, třeba hvězdičku. ZDRAVÉ PEXESO Cizrna předem namočená a uvařená (nebo 2 plechovky nakládané - slité), olivový olej, cibule najemno nakrájená, pasta tahini, citronová šťáva z 1 citronu, toastový chléb bílý a tmavý, řasa wakame namočená (popř. řasa nori), sůl Ještě teplou cizrnu rozmixujeme, případně pomeleme na masovém mlýnku. Na olivovém oleji osmažíme cibulku dozlatova, necháme ji vychladnout a přimícháme tahini. Pomazánku osolíme a pokapeme pár kapkami citronu. Pomazánku mažeme na bílý a tmavý toastový chléb. Oba pokrájíme do tvaru čtverce. Chlebíčky pak potřeme pomazánkou. Řasu wakame namočíme přibližně na půl hodiny do vody, pak z ní vykrajujeme (nebo vystřihujeme nůžkami) různé tvary po dvou kusech a zdobíme jimi toasty.