Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a promíchejte. V kastrolu rozehřejte sádlo a zprudka v něm maso ze všech stran opečte. Hned jak maso pustí šťávu, dál restujte, dokud se tekutina zase nevydusí na tuk. K opečenému masu přidejte nadrobno nakrájené cibule a míchejte dokud cibule nemá tmavě zlatou barvu. Zasypte mletou paprikou, bleskově promíchejte, aby paprika nestačila zhořknout v horkém tuku a ihned zalijte vývarem (nebo vodou) tak, aby maso bylo skoro ponořené. Přidejte nadrobno pokrájené čerstvé feferonky, duste zvolna a zakryté podle povahy masa 2-4 hodiny do změknutí. Hotový guláš zahustěte jíškou (případně chlebem) a ještě 20 minut provařte, občas promíchejte. Podáváme s knedlíkem, ozdobený cibulkou a kouskem feferonky. Připomínky: 1. Každý dává jiné množství cibule, ale 2 věci se nemění - cibule do základu musí získat krásně hnědou barvu (bez ohledu na její množství) a pak taky nesmíte zapomenout na zahušťovací schopnost rozdušené cibule, přizpůsobte tomu množství jíšky. 2. Jakékoli feferonky před přidáním do jídla vždy předem ochutnejte, abyste si ověřili jejich pálivost. 3. Někdo dává přednost přípravě v papiňáku, protože to dobu vaření zkrátí nejmíň na polovinu.