Bílky šleháme na tuhý sníh (pro snazší práci a dobrý výsledek můžeme přidat špetku soli), postupně přidáváme vrchovaté lžíce cukru. Za stálého šlehání přidáme žloutky a pokračujeme ve šlehání, až vznikne opravdu hustá světlounce žlutá hmota. Trvá to tak 15 -20 minut, nepodceňte to. Nakonec zlehka vmícháme vrchovaté lžíce polohrubé mouky. Promíchejte důkladně, ať vám někde u dna nezůstanou nerozmíchané žmolky. Základní princip je: 1 vejce - 1 vrchovatá lžíce cukru krupice - 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky. Těsto ze tří vajec je na menší dort - třeba jako korpus pod ovocný dort. Na běžný dort, dělám ze čtyř vajec, stejné těsto použijeme klidně na roládu nebo řezy. Na velkou roládu dělám většinou z pěti vajec. Pokud chceme mít piškot ochucený, nahradíme část mouky např. kakaem, kávou nebo mletými oříšky. Pokud peču opravdu velký dort, raději si upeču dva nebo tři korpusy ze čtyřech vajec, než jeden velký, jednak nemám tak velkou formu, ale hlavně se lépe propeče. Je dobré si korpus upéct jeden den, vychladlý zabalit do utěrky a plnit a zdobit až druhý den.