Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme do mísy mouku, sůl, olej, vejce, přidáme kvásek a vlažnou vodu. Zpracujeme vláčné těsto, dle potřeby přidáme vodu nebo mouku. Vypracované těsto potřeme olejem nebo poprášíme moukou a necháme vykynout. Zatím co těsto kyne, si připravíme tomatovou nebo smetanovou směs. Dobrá jsou i loupaná rajčata v konzervě – ty rozmačkáme vidličkou.V létě děláváme základ z čerstvých rajčat, které rozmixujeme. Z vykynutého těsta tvoříme asi 200 g bochánky, které rozválíme, potřeme směsí buď rajčatovou nebo smetanovou ( jak kdo mám rád) a naskládáme různé suroviny dle chuti a možností. Tomatová směs : 0,5 l tomatový protlak, 1 - 2 stroužky utřeného česneku, oregáno, sůl podle chuti– vše smíchat. Smetanová směs : 0,5 l zakysané smetany, sůl, oregáno, utřený česnek – dle chuti.