Staňte se našimi fanoušky na:

Plněná krůta na rožni

Autor receptu: Milena64 (476 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Křidélka krůty přivážeme pevnou nití k trupu krůty. Krůtu osolíme, vložíme do pekáče, podlijeme vývarem a dusíme pod vrchním dílem pekáče asi 1/2 hodiny. Necháme ji trochu vychlanout, pak naplníme nádivkou, otvor sešijeme nebo sepneme jehlami na závitky, krůtu nabodneme na rožeň, k němuž ji připevníme speciálními háčky z drátu nebo ji omotáme drátem a oba konce připevníme k rožni. Pečeme ji asi 2 1/2 hodiny nad středním žárem ze žhavého popela za stálého nebo častého otáčení. Při pečeni ji často potíráme rozehřátým máslem s olejem. Ke konci pečení podložíme krůtu podélnou nádobkou upravenou z dvojitého alobalu, do níž zachytíme odkapávající šťávu a tím také zabráníme vzplanutí větších plamenů, což by bylo nežádoucí. Měkkou krůtu sejmeme z rožně, necháme chvíli stát, pakji rozdělíme na porce a podáváme. Pokud šťáva odkapaná z krůty není přepálená (nahořklá), můžeme ji zředit trochou vývaru nebo smetany a podat ke krůtě. Vhodná příloha je chléb, pečivo nebo rýže a jemný zeleninový salát. Příprava nádivky: Žemli nakrájíme na plátky, zvlhčíme je mlékem nebo bílým vínem, po prosáknutí promícháme s mletým masem, drobně nakrájeným bůčkem, usekanou petrželkou, rozšlehaným vejcem, solí a kořením.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!