Rajčata omyjeme, osušíme, horní stranu, kde byla stopka, seřízneme, dužinu vydlabeme a vnitřek rajčat vysušíme papírovou kuchyňskou utěrkou. Pažitku omyjeme, vodu otřepeme a stonky nakrájíme najemno. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Pak do pánve přisypeme uvařenou rýži a krátce ji osmahneme. Přilijeme trošku vývaru a dusíme asi 5 minut. Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Rýži s cibulkou necháme chvíli vychladnout, pak do ní vmícháme pažitku a trojúhelníčky taveného sýra rozmělněné vidličkou. Osolíme a opepříme. Takto připravenou směsí plníme vydlabaná rajčata a zapékáme v předehřáté troubě asi 15 - 20 minut. Plněná rajčata zdobíme strouhaným sýrem a podáváme s rozpékanou bílou bagetou potřenou česnekem a posypanou nasekanou bazalkou.