těsto : 500 g hladké mouky 1 lžička soli 150 ml oleje 1 kostka droždí 1 lžička cukru asi 250 ml mléka náplň 1 : sklenička sterilovaného zelí 200 g uzeného masa dle chuti sůl, pepř náplň 2 : 150 g šunky 100 g sýra eidam 1 paprika 1 cibule 1 vejce sůl, pepř 1.náplň - uzené maso nakrájíme na kostičky, zelí scedíme a pokrájíme a potom zamícháme, můžeme dochutit solí a pepřem. 2. náplň - šunku nastrouháme na hrubo, sýr na jemno, papriku a cibuli nakrájíme na kostičky, promícháme, přidáme a dochutíme. Náplň si můžeme připravit i den předem. Těsto - připravíme si kvásek z kvasnic a mléka. Do mísy dáme mouku zamícháme sůl, přidáme kvásek, olej a mléko a zaděláme si těsto. Těsto na vále hned propracujeme a uděláme si 4 bochánky, každý rozválíme na kolo - asi 30 cm a rádýlkem ho rozdělíme na 8 trojúhelníků. Na širší stranu dáme náplň, boky trochu uzavřeme a pak už balíme klasické rohlíčky. Rohlíčky rovnáme na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a můžeme posypat mákem nebo sezamem. Plech vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme do zlatova - asi 12 až 15 minut. Rohlíčky jsou moc dobré, dají se plnit i na sladko - jak má kdo rád.