Z hlávky zelí sundejte vnější poškozené listy a schovejte si čtyři větší a hezké. Listy pak zalijte vroucí vodou a nechte asi tři minuty odstát – změknou a bude se vám s nimi lépe pracovat. V případě, že středové řapíky zůstanou přece jen trochu tuhé, párkrát do nich bouchněte hladkou stranou paličky na maso, abyste je rozlámali.
Troubu zapněte na 200 stupňů Celsia. V míse smíchejte mleté maso, přidejte jedno celé vejce, najemno nasekanou cibuli a dochuťte kořením, nejlepší je obyčejná kombinace majoránky, tymiánu a mletého pepře. Čerstvé bylinky namísto těch sušených budou ještě lepší! Vše propracujte tak, aby se všechny ingredience rovnoměrně promísily.
Na listy naneste po čtvrtině masové hmoty a zabalte jako obálku. Pro jistotu můžete balíčky převázat bílou nití, pokud ale jednotlivé kousky do pekáčku uložíte tak, že vrchní část listu bude na dně, ani během pečení se vám nerozbalí. Pekáček nejdřív nezapomeňte vymazat kouskem másla, zbylé máslo nakrájejte na plátky a balíčky jím poklaďte. Pečte asi 30 minut dozlatova.
zbytky hlávky teoulince pokrájím, smíchám s kyselým zelíčkem, podélně pokrájenou cibulí / hafo /, několika stroužky českého česneku a asi půl lirem rajského protlaku, sůůůůůl. Peči se závitky v troubě. Příloha jsou knedlíky či brambory, dle ctěné libosti, třešničkou je zde nejméně lžíce zakysané smetany....
Odpovědět