Z kapra odstraníme šupiny a ploutve, na hřbetu jej podélně nařízneme, maso opatrné odřízneme od páteře, odstřihneme ji nůžkami za hlavou a 5 centimetrů od konce ocasu a vyjmeme. Otvorem vyndáme vnitřnosti, kapra opláchneme, osušíme, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a naplníme. Otvor sešijeme pevnou bílou nití, kapra potřeme olejem, vložíme do rozehřátého grilu na rošt potřený olejem a pečeme při střední teplotě 30-40 minut. Při grilování jej třikrát otočíme a potřeme olejem. Při podávání kapra nakrájíme ostrým nožem na porce, polijeme je rozehřátým máslem a podáváme s brambory a se zeleninovým salátem. Příprava nádivky: Žemle nakrájíme na kostičky, pokropíme je mlékem a necháme prosáknout. Zmékíé máslo rozetřeme se solí, vmícháme žloutek, nakrájenou šunku (maso), žemle, koření, sůl a nakonec sníh z bílků. Nádivka: 80 g šunky, 1 a 1/2 žemle, 1 vejce, mléko, 40 g másla, muškátový květ petrželka, mletý pepř, sůl