Uvařené oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle (nebo je protlačíme lisem). Mouku smícháme s prdopeč, špetkou soli, 1 vanilk. a moučkovým cukrem a prosejeme na vál. Nastrouhané brambory vložíme na polovinu moučné směsi na vále a posypeme zbylou směsí, přidáme změklý rozkrájený tuk, vejce, žloutek a vypracujeme vláčné těsto, které dáme cca na hodinu do chladničky. Těsto rozválíme na pomoučeném vále (podle velikosti formy) a přeneseme do vymazané a vysypané formy tak, aby sahalo až k okrajům stěn. Z medu, citronové šťávy a 1 vanilk. cukru smícháme hladkou hmotu, kterou potřeme spodní část těsta. Na tenké plátky nakrájené hrušky klademe přes sebe ve 2 vrstvách na těsto. Povrch pak rovnoměrně zakryjeme malými kousky másla. Koláč pečeme asi 10 minut při teplotě 200°C, teplotu pak snížíme na 180°C a pečeme ještě dalších asi 20 minut. dozlatova. Ještě teplý koláč mírně pocukrujeme. TIP: Koláč můžeme ozdobit jednou čerstvou hruškou, kterou rozkrájíme podélně na tenké plátky a ty roztáhneme do tvaru vějíře. Položíme na střed koláče.