Cuketu nejdříve omyjte. Rozpulte ji, odstraňte z ní semínka a rozkrájejte ji na kostky. Mrkve oškrábejte, nakrájejte na kolečka a vložte spolu s cuketou do hrnce. Mrkev s cuketou zalijte 700 ml vlažné vody a přiveďte k varu. Přidejte kostky zeleninový bujonů a zeleninu uvařte doměkka. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na oleji. Zaprašte ji hladkou moukou, zřeďte vývarem z cuket a stále míchejte. Vzniklou jíšku přendejte do hrnce s cuketou a mrkví. Přidejte smetanový sýr a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec dochuťte solí i pepřem a ještě krátce povařte. Housku nakrájejte na kostičky a opečte na másle dozlatova. Cuketovou polévku rozdělte do talířů a servírujte ji s opečenými křupavými krutony. Nakonec dozdobte snítkem petrželky.