Polévka se zemčaty
60
4
6
Kotrč má příjemnou moučnou, téměř oříškovou příchuť. Zato nepříjemné je jeho čištění, několikrát se musí propláchnout a pracně odstraňovat jehličí a drobné něčistoty z jeho záhybů. Po očištění ho krájený duste asi 20 minut ve vývaru z masoxu, pak vývar vylejte a prochladlý kotrč nakrájejte na proužky. V hrnci, ve kterém budete vařit polévku, rozpusťte sádlo, přidejte mouku a nadrobno nakrájenou cibuli. Stále míchejte, aby se jíška nepřipalovala, přidejte do ní mletou papriku, pepř a sůl. Po přídání koření jíška hodně ztmavne, postupně do ní přilévejte vodu nebo vývar z masoxu a asi 1/4 hodiny ji povařte. Po zahuštění dejte do polévky nakrájený kotrč a ještě krátce ji povařte.