Omyté a nakrájené májovky vložíme do 2 litrů vody, osolíme a opepříme. Přidáme umytou nakrájenou zeleninu, ochutíme polévkovým kořením, přidáme nakrájené brambory a necháme vařit půl hodiny. Mezi tím si připravíme zásmažku z oleje tak, že na olej dáme cibulku osmažíme přidáme hladkou mouku orestujeme potom přidáme mletou papriku, zalijeme vodou, rozšleháme a přidáme do polévky, povaříme. Do polévky můžeme přidat také těstoviny nebo drobení zvané moržoto, které je u Romů nejoblíbenější. Nakonec přidáme posekanou petrželku. Moržoto se připravuje z polohrubé mouky a vajec. Na 1 a ½ l polévky stačí 1 vejce a mouky tolik, kolik vejce přijme, aby těsto bylo tuhé, připravené ke strouhání. Nastrouhané moržoto dáme do vařící polévky a necháme uvařit. Z moržota můžeme připravit i hlavní pokrm. Pak na přípravu použijeme těsto ze 4 vajec. Uvařené moržoto vybereme pomocí cedníku i s vařenou zeleninou tak, aby nějaká zelenina zůstala v polévce.