Přesnídávková jáhlová polévka
20
4
9
Řapíkatý celer, jedna mrkev, brambory, cibule, zeleninový vývar, česnek, kys. smetana, trošku muškátu / nemusí být/ pepř, sůl. olej. Řapíkatý celer nakrájíme na kousky,/lístečky si necháne stranou, nasekáme je/ mrkev také nakrájíme na kolečka, cibuli na jemno, česnek na plátky. Na oleji osmahneme cibuli, česnek, řapíkatý celer, mrkev, posypeme jemně hl. moukou a zasmažíme, zalijeme vývarem, můžeme použít zeleninový bujon, nebo podravku, povaříme, asi po 10 min. přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme do měkka. Přidáme trošku muškátu, nasekané lístky celeru. Vypneme a přidáme kysanou smetanu, nebo trochu kysané, trochu šlehačky. Dochutíme, ozdobíme.