Houby nasypeme do vody, celé je ponoříme. Než změknou, připravíme si ostatní ingredience. Houby změkly, postavíme na oheň a přidáme masox, smaženou cibulku, koření a brambory. Jíšku uděláme z olivového oleje, másla a celozrnné hladké mouky. Chvilku pražíme a mícháme. Brambory jsou měkké, vmícháme zchladlou jíšku, můžeme ji naředit mlékem. Do smetany přidáme horkou polévku, asi 4 lžíce, rozmícháme a pomalu naléváme do polévky za stálého míchání. Osladíme, okyselíme, event. přisolíme. Je-li třeba, trochu naředíme převařenou vodou. Čerstvý žitný chléb k polévce, to je zkrátka zážitek. Babička Mařenka samozřejmě nepoužívala nic celozrnného, ani to nebylo k dostání. Rozšoupla se vždy poctivou dvounulkou. Dokonce ani těstoviny nekupovala. Všechno vyráběla sama. Možná by si někdy ráda odpočinula, ale její matka vládla pevnou rukou,( ve které třímala pomyslnou rákosku), a jak řekla, tak se muselo stát. A basta!