MORKOVÉ 1kg morkových kostí, sůl, špetka mletého černého pepře, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, 2 vejce, 3 lžíce mléka, strouhanka podle potřeby Z kostí vydlabejte morek (asi 100g) a dejte je vařit do osolené vody. Jemnou hmotu utřete se solí a špetkou pepře, přidejte vejce, citronovou kůru a podle potřeby strouhanku a mléko. Směs důkladně vypracujte - musí být natolik tuhá, aby se z ní daly v dlaních (navlhčených studenou vodou) dělat malé knedlíčky. Zavařte je pak do morkového (nebo jiného) vývaru, stačí asi 5 minut. Pokud použijete vývar z kostí přeceďte ho, je potřeba zbavit ho úlomků. Polévku s knedlíčky míchejte jen zvolna, knedlíčky jsou velice jemné a mohou se rozpadat. S HERMELÍNEM A DROŽDÍM lžíce másla, 1 droždí (42g), 1 vejce, 1 hermelín, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky mleté sladké nebo pálivé papriky, strouhanka V rozehřátém másle rozpusťte na mírném ohni za stálého míchání droždí (občas pánvičku odstavte), přidejte mletou papriku a důkladně vymíchejte, hmota se zbarví dočervena. Do zchladlé směsi přdejte syrové vejce, jemně strouhaný hermelín, nasekaný česnek a zahustěte ji podle potřeby strouhankou. Z hmoty "tak akorát" husté udělejte knedlíčky a zavařte je přímo do vývaru, nakonec polévku přizdobte sekanou petrželkou. KRUPICOVÉ S BYLINKAMI 2 lžíce oleje, 1 zelená cibulka, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 menší vejce, 2 lžíce dětské krupičky, sůl, mletý černý pepř, čerstvé nebo sušené nasekané bylinky Na rozpáleném oleji zpěňte na pánvičce drobně pokrájenou bílou část cibulky, přidejte 1 lžíci mouky a vymíchejte světlou zásmažku. Do zchladlého základu přidejte rozšlehaná vejce, bylinky, sůl a pepř. Hmotu zahustěte zbytkem polohrubé mouky a dětskou krupičkou. Dvěma lžičkami tvořte knedlíčky a dávejte je hned do vroucí polévky, povařte asi 8 minut.