BRANIŠOVSKÁ KULAJDA: 2l vody, 6 středně velkých brambor, 2 bobkové listy, po 8 kuličkách nového koření a pepře, špetka kmínu, 2 menší cibule, 1 třetinová sklenka houbového polotovaru, 1 smetana našlehání, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1/2l mléka, 4-5 vajec, svazek čerstvého kopru, 4 lžíce octa, sůl - Oloupané brambory nakrájejte na větší kostky a dejte do hrnce se studenou vodou. Přidejte oloupané cibule, veškeré koření a houbový polotovar i se sladkokyselým nálevem. Přiveďte k varu a vařte asi 20 minut, jak jsou brambory měkké, rozkvedlejte ve smetaně hladkou mouku, dolijte mlékem a za stálého míchání všechno nalijte do polévky a provařte. Cibulku a koření v hrnci ponechte. Dále do polévky rozklepněte jedno za druhým vejce, některá rozmíchejte úplně a další jen maličko. Kulajdu pak ještě 5 minut vařte, aby se vejce srazila a odstavte. Nakonec do polévky vmíchejte nahrubo nasekaný svazek kopru, dochuťte octem (podle toho jak je kyselý nálev z hub) a osolte. Ke kulajdě jíme chléb.
ALBEŘICKÉ KYSELO: 2 hrsti lesních sušených hub, 250ml chlebového kvásku, 150g másla, 1 cibule, kmín, sůl, voda, stroužek česneku, 6 vajec a 1,5 kg brambor - Sušené houby namočte na několik hodin do vlažné vody. Kvásek rozkvedlejte v 1/2l vody, přeceďte do hrnce, přidejte namočené houby a na másle osmahněte cibuli nakrájenou nadrobno, osolte a okmínujte. Za stálého míchání zvolna vařte. Pozor na připalování !! Nakonec vmíchejte nadrobno nasekaný česnek. Zvlášť usmažte na másle vajíčka a přidejte je do polévky až na talíři s kouskem másla. Jíme s brambory na loupačku.