Z kachny vyndáme játra a připravíme si nádivku. Do mísy natrháme na kousky rohlíky a zalijeme mlékem. Omyté kaštany nakrojíme a vaříme ve vodě asi 15 minut. Pak oloupeme slupku a vložíme zpátky do horké vody a vaříme do měkka. Měkké kaštany nasekáme na drobnější hrudky.
Kachní játra na pánvi na oleji orestujeme. Bokem si v míse rozmícháme máslo se třemi žloutky, pak přidáme okapané rohlíky, kaštany orestovaná játra bez oleje, propasírovaný česnek a znovu promícháme. Ze tří bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vpravíme do nádivky se špetkou muškátového oříšku, solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
Rozpálíme troubu na 180°C a nádivkou začneme plnit kachnu. Otvorem plníme co nejdál to jde. Kachnu osolíme, posypeme kmínem, položíme do pekáčku se všemi odřezky kůží, podlijeme vodou a dáme do trouby na prostřední mřížku. Po půl hodině snížíme teplotu na 140°C a pečeme cca 3-4 hodiny, kachnu občas poléváme výpekem. Že je kachna opravdu hotová, se přesvědčíme tak, že do nejsilnějšího místa píchneme špejlí; vytéct by měla čirá šťáva. Po upečení kachnu vyndáme a necháme na teplém místě nebo ve vypnuté otevřené troubě.
Z pekáče slijeme přebytečný tuk do misky a použijeme ho na orestování špeclí. Na pánvičce zpěníme nadrobno nasekanou cibulku, zaprášíme moukou a restujeme dozlatova. Pekáč postavíme na mírný oheň, do tekutiny z kachního výpeku přidáme orestovanou cibulku, lžíci vypečeného sádla a zalijeme světlým pivem a trochou vody. provaříme cca 20 minut - "nápek" co se vytvořil na stranách pekáče vmícháme do výpeku zpátky. Provařenou šťávu přecedíme a podáváme k hotové kachně. Příloha: Křupavé špecle s karamelizovanou karotkou.