VEGETARIÁNSKÁ 2 červené papriky, 1/2 červené cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 5 velkých lístků bazalky, 100g žervé, lžička rajčatového protlaku, 2 lžičky citronové šťávy, černý pepř Předehřejeme si troubu na 200°C. Papriky bez jádřince nakrájíme na proužky, oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Vše rozložíme na plech, pokapeme olejem a necháme cca 15 minut péct (dokud paprika nezměkne). Pečenou papriku oloupeme a s dalšími ingrediencemi rozmixujeme na krém. Mažeme na topinky. OLIVOVÁ 2 šálky zelených oliv bez pecek, 2 lžíce kaparů, 7 filetů ančoviček, lžička citronové kůry, snítka petrželové natě, 1/2 šálku olivového oleje Všechny suroviny, mimo oleje, rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak směs rozmícháme s olejem a namažeme na topinky z bagety nebo ciabatty. HUMMUS 250g sterilované cizrny, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 3 stroužky česneku, sůl, hrst lískových ořechů, svazek petrželové natě Na suché pánvi opražíme ořechy a když začnou vonět, přesypeme je na utěrku a třením zbavíme hnědé slupky, pak je rozmixujeme na hladkou hmotu, přidáme cizrnu a znovu promixujeme, nakonec přilijeme citronovou šťávu, 2 lžíce oleje a promícháme. Směs osolíme a přidáme petrželku. Před podáváním nalijeme na každou porci trochu oleje. Příloha: pita chléb či krekry.