BYLINKOVÁ 250g tučného tvarohu, 250g zakysané smetany, 1 cibule s natí, svazek pažitky, sůl, drcený kmín Tvaroh našleháme metličkou se smetanou, osolíme a přidáme nasekanou pažitku a cibulku i s natí. Příloha: zeleninové špalíčky a čerstvý tmavý chléb. SÝROVÁ 1/2 hrnku cibule, lžíce másla, 2 rajčata bez slupky a semínek, 1 zelená a 1 červená chilli paprička, 1 a 1/2 šálku čedaru, trocha mléka, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, lžička soli Nadrobno nasekanou cibuli osmažíme na másle doměkka, přidáme česnek, na kostičky nakrájená rajčata (oloupaná a bez semínek), papriku, chilli papričky nakrájené nadrobno a sůl. Vaříme odkryté cca 10 minut, přidáme nastrouhaný sýr a mícháme, dokud se sýr úplně neroztaví. Pokud je pomazánka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Příloha: tortillové chipsy nebo bageta. ŠPENÁTOVÁ 250g žervé, šálek smetany 33%, šálek spařeného čerstvého špenátu, stroužek česneku, menší cibule, snítka čerstvého tymiánu nebo lžička sušeného Špenát zbavíme stonků a spaříme v horké vodě. Smetanu ušleháme do polotuha a smícháme s krémovým sýrem. Špenát vymačkáme a nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme a vše přidáme k sýrovému základu, dosolíme a dochutíme tymiánem. Příloha: bagety nebo krekry.