Staňte se našimi fanoušky na:

Pomazánky zeleninové

Autor receptu: Rentiér1946 (547 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 30 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

KAPIOVÁ: Zavařené kapie, 1 tavený sýr (nejlépe Apetito), 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu, 1 malá cibule, sůl, pepř. Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme najemno nakrájené kapie, utřený česnek, najemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trošku vody z kapií. Posolíme a popepříme. MRKVOVÁ S KŘENEM 1: 100 g majolky, 300 g karotky, 50 g křenu, 1 lžička hořčice, citrónová šťáva, sůl, pepř, cukr. Do majolky jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citrónovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo. MRKVOVÁ S KŘENEM 2: 300 g mrkve, 1 majolka, křen dle chuti, cibule, 1 lžička obyčejné hořčice, citrónová šťáva, sůl, pepř Zeleninu nastrouháme, smícháme s ostatními přísadami a dochutíme. Podáváme s celozrnným pečivem. Z CELERU: 150 g celeru, 50 g majonézy, citrónová šťáva, sůl, cukr.Oloupaný, omytý celer nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, osladíme, pokapeme citrónovou šťávou a promícháme s majonézou. Z CIZRNY: 1 konzerva cizrny (asi 400 g), 2-3 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce olivového oleje, půlka kelímku bílého jogurtu (100 g).Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citrónovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolema - necháme přes noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme MRKVOVÁ PIKANTNÍ: 3 obdélníčky měkkého taveného sýra (150-180 g), 2 větší mrkve, 5 stroužků česneku (kdo snese, může i víc), 1 lžíce Flory nebo jiného rostlinného másla.Mrkev strouháme na jemné nudličky, přidáme tavený sýr, lžíci Flory a mačkaný česnek, vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo rozmačkáme vidličkou a spojíme v jemnou hmotu. PIKANTNÍ ALÁ CELER: 1 kg celeru, 8 stroužků česneku, citrónová šťáva (citron nebo lemonka), 250 ml majolky, 0,3 l vody. Očištěný celer zakapeme citronem a dáme do vody, aby nezčernal. Na struhadlo nakapeme citronku a nastrouháme celer střídavě s očištěným česnekem. Průběžně kapeme na struhadlo citronku. Na závěr přidáme celou majolku a vidličkou promícháme. Necháme odstát v chladu 20 minut. Podáváme s bílým pečivem. ZELENINOVÁ 1: 2 sýry Žervé, 50 g másla, mléko (podle potřeby), sůl, 150 g strouhané mrkve, citrónová šťáva. Žervé rozmačkáme vidličkou, zředíme mlékem, přidáme nastrouhanou mrkev, osolíme, přidáme podle chuti citrónovou šťávu a dobře vyšleháme. ZELENINOVÁ 2: 3 mrkve, půl celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky (kiwi) na ozdobu. Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouhám, vidličkou všleháme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky kiwi nebo mandarinky. ZELENINOVÁ SE SÝREM: 200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy. Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a lehce vmícháme majonézu. Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou. ZELENINOVÁ SE ŠUNKOU: 100 g majolky, 100 g bílého jogurtu, 100 g sterilovaného celeru, 50 g mrkve, 50 g sterilovaného hrášku, lístky čerstvého špenátu nebo salátu, 100 g krůtí šunky, 1 lžíce pšeničných klíčků. Smícháme majolku s jogurtem, přidáme nudličky celeru s mrkví a hráškem, zahustíme pšeničnými klíčky a nakonec nudličkami šunky. Naplníme vydlabané špalíky bagety a ozdobíme špenátovými lístky. ZELNÁ: Sáček kysaného zelí (nejlepší je červené), 200 g tvrdého sýra, bílý jogurt, majolenka, pepř, pórek. Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek. Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem nebo jako podklad na chlebíčky. KŘENOVÁ: 1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř. Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme. KŘENOVÁ SE SALÁMEM: 200 g měkkého salámu, 4 lžíce strouhaného křenu, 1 majolka, 2 vejce natvrdo, sůl. Salám umeleme, dáme do misky a přidáme strouhaný křen, majolku, část vajec nakrájených na kostičky, přisolíme dle chuti a promícháme. Mažeme na chleba a sypeme smíchanou petrželkou se zbytkem rozsekaných vajec. VLAŠSKÁ: 1 sklenička sterilovaného zeleninového salátu (Moravanka, Kunovjanka apod.), 100 g měkkého salámu, 100 g eidamu, 1 pomazánkové máslo bez příchuti. Zeleninu necháme okapat a společně se salámem a sýrem umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v robotu. Vzniklou hmotu přidáme do pomazánkového másla a dobře promícháme. Mažeme na chleby a zdobíme vařeným vejcem. Poznámka: je-li v zeleninové směsi feferonka před mletím ji vyjmeme nebo dáme jenom kousek. LETNÍ: 1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř. Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Hanina |23. ledna 2014
to je výběr, uloženo, 1* Odpovědět
planeta |20. května 2013
zajímavé a inspirující, ukládám a jistě použiji Odpovědět
jitulka |12. května 2013
super Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!