Pomeranče nejprve pečlivě omyjeme pod tekoucí horkou vodou a utřeme dosucha. Potom je oloupeme a očištěnou kůru nakrájíme ostrým nože na tenounké nudličky. Ty chvilku povaříme ve vroucí vodě, slijeme a necháme okapat. Pak pečlivě odstraníme z pomerančů také bílou vrstvu a rozebereme je na jednotlivé dílky. Z každého dílku odstraníme rovněž tenkou blanku, takže nám zbude jen čistá masa. Mezitím si svaříme pět lžiček mleté kávy spolu se skořicí ve zhruba 200 ml vody a přecedíme přes kávový filtr nebo husté sítko. V ještě horké kapalině pak rozmícháme najemno nastrouhanou čokoládu a nakonec přilijeme koňak a znovu promícháme. Potom si oloupeme všechny banány, které nakrájíme na kolečka silná přibližně 1 cm. Promícháme je s dílky pomeranče a nudličkami pomerančové kůry a společně vložíme do čokládovo-kávové směsi a znovu opatrně promícháme. Ovocný salát rozdělíme na dezertní talíře, do kompotových misek nebo pohárů. V teflonové pánvi nejprve lehce opražíme pistáciová jádra, vyjmeme je a pak v ní připravíme z másla, vody a cukru karamel. Nakonec do něj přisypeme pistácie. Zkaramelizovanými pistáciemi posypeme salát před podáváním.